Hoxhë Hasan Moglica

Hoxhë Hasan Moglica

Një atdhetar me përmasa mbarëkombëtare, luftëtar dhe dijetar i shquar Hasan Shermeti (Sula), i mbiquajtur Hoxhë Moglica, lindi në Moglicë të Dibrës në vitin 1852, ndërkohë që prindërit e tij kishin ardhur në Okshtunin malor nga Dibra e Madhe. Hasan Moglica ka ndjekur studimet fillimisht në mejtepin e Peqinit e…

Read more

H. Sulejman Gavoçi

H. Sulejman Gavoçi

Dijetari, atdhetari, muhaxhiri në rrugën e ruajtjes së Islamit “Në vitin 1913, kur Shkodra u rrethua nga forcat serbe e malazeze, Hafiz Halil Gavoçi dhe Haxhi Hafiz Sulejman Gavoçi, babë e bir rrokën armët e dolën vullnetarë për mbrojtjen e qytetit nën komandën e Hasan Riza Pashës. Si shumë qytetarë…

Read more

Tahir Dizdari

Tahir Dizdari

I dekoruar me urdhrin “Naim Frashëri” të klasit të I-rë me motivacionin “Për kontributin e shquar në zhvillimin e shkencave albanologjike”, 1995   Tahir Dizdari  (1900-1972) Fisi Dizdarët e Shkodrës, sipas H. Bushatit rrjedh nga një familje e vjetër ushtarakësh, që u vendosën në Shkodër, që në periudhën e parë…

Read more

Hafiz Ismet Dibra

Hafiz Ismet Dibra

Rreth ligjëratave të H. H. Ismet Dibrës, “A ka dyshim në qenëjen e Zotit?” Ndër dijetarët e shquar shqiptarë në fushën e komentimit të Kur’anit është edhe Hafiz Haxhi Ismet Dibra . Disa nga komentimet e tij janë botuar në vijimësi në revistën “Zani i Naltë” të viteve ‘30 të…

Read more

Hafiz Ali Kraja

Hafiz Ali Kraja

Portret ndër pasqyra: Hafiz Ali Kraja (Tari) 1900 -1973 1. “Hafiz Alia ishte një hoxhë i pashëm, me një shtat të hajthëm, imcak, mbi mesataren. E mbante veten me shumë sqimë e elegancë në veshje”. Kështu e mban mend në vitet `30 Hafiz Aliun bashkëkohësi i tij, kleriku i mirënjohur…

Read more