zk1a2866

Besimtarët myslimanë festojnë sot festën e Kurban Bajramit. Ceremonia e Bajramit u organizua si çdo vit në bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, ku mijëra besimtarë myslimanë kanë falur namazin e Kurban Bajramit dhe qindra mijëra të tjerë kanë festuar dhe kryer faljen në sheshet e çdo qyteti të vendit.

Festimet e Kurban Bajramit kanë filluar që në orët e para të mëngjesit me namazin e sabahut.

Para faljes së namazit të Kurban Bajramit, besimtarët ndoqën një program të shkurtër.

Programi ka filluar me këndimin e një pjese nga Kur’ani Famëlartë, të cilën e përcolli imami i xhamisë së Selitës, z. Adnand Merja.

Ceremonia ka vazhduar me fjalën përshëndetëse të kryetarit të Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, z. Skender Bruçaj, i cili uroi besimtarët myslimanë dhe gjithë shqiptarët kudo që ndodhen për festën e Kurban Bajramit.

“Kjo ditë e madhe, Kurban Bajrami, vjen sot për t’i sjellë botës mesazhin e respektit, tolerancës, dashurisë dhe sakrificës. Kjo është dita kur i shërojmë plagët që i kemi shkaktuar njëri-tjetrit me buzëqeshje dhe gëzim, me paqe dhe vëllazëri. Urimet dhe vizitat e Bajramit janë tradita të vyera të popullit tonë, të cilat kanë lënë gjurmë të thella e të pashlyeshme. Nisur nga kjo, le të shërbejnë këto ditë feste për më shumë mirësi, harmoni, paqe dhe dashuri mes njëri-tjetrit, në të mirë të shoqërisë, kombit dhe gjithë njerëzimit”, u shpreh Bruçaj.

Ndërsa drejtori i Thirrjes në Islam në KMSH, z. Elvis Naçi, u shpreh se besimtari duhet të sillet sipas parimive të cilat na ka caktuar Allahu i Madhërishëm.

“Profeti Muhamed a.s ka thënë se njeriu më i mirë është ai që e ka jetën e gjatë dhe e ka të mbushur me vepra të mira. Njeriu më i dashur tek Allahu është ai që fut gëzim tek një zemër. Çdo besimtar duhet të sillet me respekt ndaj prindërve, të jetë i dobishëm familjen, për veten e tij, për të afërmit, për komshinjtë dhe të kontribuojë në emancipimin e vendit”, tha z. Naçi.

Falja e Namazit të Kurban Bajramit u drejtua nga kryetari i Komunitetit Mysliman z. Skender Bruçaj, më pas besimtarët dëgjuan hytben e mbajtur nga Myftiu i Tiranës, Ylli Gurra.

“Në ditën e Bajramit bashkohemi sëbashku për të përcjellë falënderimet dhe mirënjohjet ndaj Allahut xh.sh. Kurban Bajrami është dëshmia e përkushtimit tonë ndaj krijuesit, dëshmia e solidaritetit dhe bindjes. Në këtë festë ne duhet ti themi jo indiferencës sociale. Të lehtësojmë të tjerët dhe të jemi me të drejtën. Bardhësia e shpirtrave të myslimanëve në këtë shesh dhe në sheshet e gjithë botës është drejtuar me lutje dhe përgjërime ndaj të Madhit Zot”, tha ndër të tjera Myftiu i Tiranës, Ylli Gurra.

Ndërsa Drejtori i Marrëdhënieve me Publikun dhe Median në KMSH. z. Oltion Kola, i cili moderoi programin, u shpreh se Kurban Bajrami si një traditë e shkëlqyer e të parëve tanë, shërben dhe nxit përkrahjen dhe ndihmën reciproke ndaj njëri-tjetrin, për një familje dhe shoqëri të shëndoshë dhe se Kurbanet që do të bëhen sot, të jenë shkak i afrimit tonë me Krijuesin.

Në fund, besimtarët shkëmbyen mes tyre urimet më të përzemërta për këtë festë të dashurisë dhe sakrificës. Mes urimesh dhe lutjesh besimtarët u larguan nga sheshi për të kryer obligimin e bërjes së kurbanit, si dhe për të kryer vizita te të afërmit e tyre.

Kurban Bajrami është festa që simbolizon, midis të tjerash, sakrificën sublime të babait të profetëve, Ibrahimit a.s. Me emrin e kësaj feste janë të lidhura ngjarje madhore që kanë ndryshuar rrjedhën e historisë, si: rindërtimi i Qabes, haxhi, emërtimi “mysliman”, etj. Kurbani paraqet materializimin e nijetit dhe të gatishmërisë, që në emër të Allahut të flijohet. Përveç aspektit shpirtëror të kurbanit, është i rëndësishëm edhe aspekti social i tij, ndihma për atë që nuk ka, në mënyrë që të gjithë së bashku të festojmë këtë festë islame.

12 Shtator 2016

zk1a2871  zk1a2779 zk1a2732zk1a2819 zk1a2938zk1a2750zk1a2868  zk1a2875 zk1a2880 zk1a2914  zk1a2988

Pajtohuni

Regjistrohuni në listën tonë të POSTIMEVE


© Të gjithë të Drejtat e Rezervuara 2022 Komuniteti Mysliman i Shqipërisë