Gruaja ne shoqeri   (3)

Gruaja ne shoqeri   (1)Komuniteti Mysliman i Shqipërisë, Zyra e Gruas, organizoi  më 1 Shkurt 2014, simpoziumin “Gruaja në shoqëri dhe familje”, ku u diskutua mbi rolin e gruas në familje dhe shoqëri, për gruan si bashkëshorte dhe si nënë, për gruan shqiptare dhe për pozitën e gruas në Islam.

Në panelin e diskutimit ishin: znj. Mirela Jorgo, avokate, znj. Anjeza Bojaxhiu, koordinatore për dhunën ndaj grave në Bashkinë e Tiranës, znj. Nevila Qardaku, psikologe si dhe znj. Fatma Karaj, Përgjegjëse e Zyrës së Gruas, në KMSH.

Gruaja ne shoqeri   (6)Në fjalën e saj znj. Karaj theksoi se përpara ardhjes së fesë islame, gruaja nënvlerësohej, përçmohej e dhunohej, pra shihej si një pjesë e padobishme dhe e dëmshme për shoqërinë dhe se islami erdhi për t‘i rikthyer dinjitetin e humbur gruas, nderin dhe respektin, duke e barazuar atë me burrin. Ajo nënvizoi se femra, gruaja, është forca ekuilibruese e familjes dhe shoqërisë!

Avokatja Mirela Jorgo, u ndal në të drejtat e femrës, që nga kohët e lashta, e deri në ditët e sotme, ku nënvizoi se femrat po fitojnë gjithnjë e më shumë të drejta, dhe më shumë rol e integrim në jetën sociale, politike dhe atë ekonomike, por me gjithë dëshirën e mirë për progres, në mentalitetin shqiptar gruaja ende diskriminohet.

Ndërkohë znj. Anjeza Bojaxhiu, foli rreth cilësive të një bashkëshorteje të mirë, çka e bën gruan çelësin e lumturisë. “Gruaja është pesha kryesore në familje dhe shoqëri. Pas një gruaje të mirë vjen një burrë i suksesshëm, pas një nëne të mirë vijnë fëmijë të edukuar dhe të moralshëm dhe pas një familje të edukuar e të moralshme vjen një shoqëri më e mirë.”, u shpreh znj. Bojaxhiu.

Ndërsa psikologia Nevila Qardaku,  u ndal në brishtësinë dhe devotshmërinë e gruas. Ajo theksoi se një grua e devotshme dhe me shpirtin e përkushtimit ndaj Krijuesit është ajo për të cilën çdo shoqëri ka nevojë.

Simpoziumi u zhvillua në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar në Tiranë.

Gruaja ne shoqeri   (2)  Gruaja ne shoqeri   (4) Gruaja ne shoqeri   (5)  Gruaja ne shoqeri   (7) Gruaja ne shoqeri   (8) Gruaja ne shoqeri   (9)

 

Pajtohuni

Regjistrohuni në listën tonë të POSTIMEVE


© Të gjithë të Drejtat e Rezervuara 2022 Komuniteti Mysliman i Shqipërisë